Studenten Aeres Hogeschool onderzoeken samenwerkings protocollen voor een weerbaar teeltsysteem

In Nederland bestaan er een aantal gebieden waar zowel bollenteelt, akkerbouw, als veehouderij voorkomt. Omdat Nederland een relatief klein land is, krijgen deze sectoren vroeg of laat met elkaar te maken. Vaak gaat het dan om de beschikbaarheid van land, mest of soms het kwijt kunnen van besmette grond. Boeren uit verschillende sectoren maken daarom afspraken met elkaar. Maar hoe werken deze afspraken precies? Hoe komen ze tot stand? Wat zijn ieders doelen? Wat zijn de consequenties als er iets fout gaat en wie heeft dan een verantwoordelijkheid? Kortom:

Hoe kan de samenwerking leiden tot beter en duurzaam bodembeheer in alle sectoren?

In het SIA-project Regeneratieve open teeltsystemen wordt geprobeerd op deze vragen een antwoord te geven door de ontwikkeling van samenwerkingsprotocollen. De volgende protocollen zullen worden ontwikkeld: Bollen met Akkerbouw, Bollen met Veehouderij, maar ook Bollen met Bollen. Dit gebeurt in samenwerking met onderzoekers van de PPS Bollen, Bodem & Aaltjes: Integraal Aangepakt.

In de protocollen wordt o.a. vastgelegd welke basisinformatie nodig is om de juiste beslissingen voor goed bodembeheer te kunnen nemen. Afspraken worden gemaakt over het gezamenlijk beheer van het perceel in een reeks van jaren.

Het gaat dan bijvoorbeeld over bodemanalyses (aaltjes, NPK, OS), bemestingsstrategie, gebruik van herbiciden, keuze van voorvrucht en groenbemesters, gewasvolgorde etc. Maar ook om preventieve maatregelen zoals afspraken over bedrijfshygiëne, garanties over de fytosanitaire kwaliteit van uitgangsmateriaal etc. Er is in de protocollen gerichte aandacht nodig voor het voorkómen van introductie van bijvoorbeeld stengelaaltjes en hoe om te gaan met een onverhoopte introductie. Kortom, een hoop elementen voor de telers om rekening mee te houden om goede afspraken te maken!

Studenten van Aeres Hogeschool Dronten gaan helpen met de ontwikkeling van deze samenwerkingsprotocollen door in gesprek te gaan met verschillende telers uit de genoemde sectoren (vee, bollen, akkerbouw). In de gesprekken zullen ze o.a. vragen naar ieders doelen en knelpunten, welke afspraken er al gemaakt worden en hoe de huidige manier van samenwerken er uitziet. Belangrijk in het protocol zijn de afspraken om duurzaam bodem beheer tot stand te brengen, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van bodemstructuur of het voorkomen van een aaltjesbesmetting.

Dit onderzoek wordt mede gefinancierd door Regieorgaan SIA, de provincie Noord-Holland en de Topsector AgriFood.

© 2022 COE Groen

Intuit Mailchimp logo