Binnen het kader van het project “Regeneratieve landbouw inde open teeltsystemen” onderzocht Matthijs van Zaal, student Bedrijfskunde enAgribusiness bij Van Hall Larenstein de praktijkervaringen bij een tweetalbollentelers in de kop van Noord Holland.
Zijn onderzoeksvraag was: Wat zijn voor een bloembollentelerin de kop van Noord-Holland de sociale gevolgen, kosten & baten vanregeneratieve landbouw door het investeren in duurzaam bodembeheer en wat zijnde kosten en baten aan het maken van Bokashi?
Om een antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag is eencross-sectioneel surveyonderzoek uitgevoerd onder een biologische en gangbarebloembollenteler. Hierbij is gebruik gemaakt van een vragenlijst, zodat beidetelers met elkaar vergeleken konden worden. Uit de vragenlijsten is geblekendat de manier van telen van de biologische teler grotere sociale effecten heeftdan de gangbare teler. Daarnaast kwam uit de vragenlijst naar voren dat deeconomische effecten van de biologische teler gunstiger zijn dan dat van degangbare teler. Dit duidt erop dat de manier van telen invloed heeft op zowelde sociale- als de economische effecten van de telers. Ook is uit het onderzoekgebleken dat de twintig euro aan kosten voor het maken van bokashi, gelijklopen met de baten die verkregen worden door het aannemen van het bermgras,mits de teler de bokashi-kuil in eigen beheer maakt.
Op basis van deze resultaten wordt telers aanbevolen om dezeregeneratieve landbouwpraktijken toe te passen op het bedrijf, om zo de socio-economischeeffecten een positieve boost te kunnen geven. Ook kunnen telers inzetten omzelf bokashi te gaan produceren, waarbij geen extra kosten gemoeid worden.Tijdens de discussie bij de presentatie kwam naar voren dat er in de bollenhanel/veilingen geen mogelijkheid was om via een duurzaamheidslabel producentenene hogere prijs voor hun bollen te geven. Dit kan enkel door geheel over testappen naar biologisch. In een eventueel vervolgonderzoek zou een soortgelijkonderzoek onder meerdere gangbare en biologische bloembollentelers kunnenworden uitgezet, waarbij achterhaald kan worden of de socio-economischeeffecten eenzelfde invloed hebben als in dit onderzoek.
© 2022 COE Groen