Mulchen in het voedselbos: oplossing voor extreme weersomstandigheden?

Voedselbossen zijn een vorm van regeneratieve landbouw, waarbij diversiteit, bodemgezondheid en koolstofopslag een essentiële rol spelen. Veel voedselbossen werken met een "hands-off" beheer: bomen planten, natuurlijke processen op z'n beloop laten en naar verwachting jaren later oogsten. In de praktijk zien we helaas dat de ontwikkeling en productiviteit niet altijd gaat zoals verwacht. Dat komt met name door de afwisseling van extreem droge en extreem natte periodes, waar een jong bosecosysteem nog niet robuust genoeg voor is.

Om voedselbosbeheerders meer perspectief te bieden, onderzoeken we binnen Regeneratieve Open Teelten laagdrempelige beheermethodes voor voedselbossen. Die kunnen de overleving, plantgezondheid en opbrengst mogelijk verhogen. Nu onderzoeken we het effect van mulch-materialen, o.a. houtsnippers, maaisel en alpacawol, op bodemtemperatuur, vochtgehalte, organisch stof en plantengroei. Met behulp van bodemsensoren kunnen we gedetailleerd de effecten in kaart brengen. De eerste resultaten laten al mooie effecten zien van mulch op stabiliteit van de bodemtemperatuur en het vasthouden van bodemvocht.

Benieuwd naar de verschillen tussen de materialen en alle resultaten? Hou de nieuwsbrief in de gaten of stuur een mailtje naar m.lokin@has.nl.

© 2022 COE Groen

Intuit Mailchimp logo