Metingen groeiseizoen 2024 van start in Friesland

Na een lange periode van regen is het al een paar weken zonnig en droog (met hier en daar wat regenval), het perfecte weer voor het gewas om te groeien. Bij de agrariërs in het leernetwerk van Van Hall Larenstein zijn de metingen dus begonnen!

Tijdens het groeiseizoen wordt elke maand de groei van het gewas bijgehouden aan de hand van SPAD chlorofylmetingen en NDVI metingen. De SPAD Chlorofylmeter meet direct de hoeveelheid chlorofyl of “groenheid” van de planten. Hoe groen de planten zijn door het seizoen heen vertelt veel over de nutriëntenbehoefte, ziektes en andere zaken omtrent gewasgroei. Bij bijvoorbeeld graansoorten is daarnaast te zien wanneer deze afrijpen door de afname van chlorofyl aan het einde van het seizoen. Zo kan er in het veld snel een beoordeling worden gedaan. Voor project regeneratieve openteeltsystemen gebruiken wij de SPAD metingen als ondersteuning voor de bepaling van gewaskwaliteit.

Difference Vegetation Index is een simpele grafische indicator die gebruikt wordt om vanuit de hoogte percelen te analyseren op basis van het gewas. Het hele perceel wordt in beeld gebracht en de begroeiing op dit beeld wordt geïndexeerd. Hoe meer groene begroeiing, hoe hoger de waardes.  De NDVI index zegt dus iets over de staat van het perceel; groeit het gewas evenredig over het hele perceel, zijn er problemen met het gewas, hoe verloopt de ontwikkeling van het gewas gedurende het groeiseizoen. Op dit moment wordt gebruik gemaakt van observatiesatellietdata om dit mogelijk te maken, hiermee kunnen snel hele percelen worden geanalyseerd. Voor project regeneratieve openteeltsystemen gebruiken we de NDVI data samen met de SPAD data als ondersteuning voor de bepaling van gewaskwaliteit.

Workshops en andere activiteiten in 2024

Naast veldwerkmetingen wordt binnen het leernetwerk van Van Hall Larenstein ook gewerkt aan het organiseren van workshops en andere activiteiten. Op 28 mei is er bij akkerbouwer Kees van der Bos een kennisavond Bodem Akkerbouw en Veehouderij georganiseerd in samenwerking met AgendaNetwerk Noordoost (ANNO), Ynbusiness en Fjildlab. Het ging hier onder andere over de regeneratieve maatregel van het gebruik van strorijke stalmest die Van der Bos toepast op zijn bedrijf.

Daarnaast ging het deze avond ook over het toepassen van precisielandbouw en hoe dit kan bijdragen aan een bedrijfsvorm waar de uitspoeling van nutriënten en de CO2-voetafdruk worden verlaagd, de stikstofprestaties van de drijfmest worden verbeterd en tegelijkertijd methaan- en ammoniakemissies verminderen. En werd er vanuit MulderAgro het idee van een mestplatform voorgesteld, waarbij boeren lokaal mest en andere stromen uit de landbouw bij elkaar kunnen afzetten.

Eind augustus wordt er in samenwerking met Botmas een volgende demoavond georganiseerd, waarin we bij de strokenteelt van akkerbouwbedrijf Botmas gaan kijken. Hier zullen de boeren van Botmas laten zien en uitleggen welke regeneratieve praktijken zij beoefenen op hun bedrijf, waarom ze hiermee zijn begonnen en wat het hun oplevert. Binnenkort zult u hier meer informatie over ontvangen.

© 2022 COE Groen

Intuit Mailchimp logo