De bloembollenteelt is sterk afhankelijk van huurland bij akkerbouwers en melkveehouders, mede vanwege de ruime vruchtwisseling die nodig is om ziektes en plagen te beperken. Deze afhankelijkheid van anderen maakt de sector kwetsbaar. Wat nou als, door nieuwe regelgeving of door onzorgvuldig landgebruik, niemand meer land wil verhuren voor de teelt van bijvoorbeeld tulpen of lelies? De toekomst van de bollenteelt is afhankelijk vand uurzaam bodembeheer, wat alleen kan door goede afspraken te maken met de landverhuurder.
Vanuit de Minor Vitalebodem aan de Aeres Hogeschool Dronten nemen twee studenten interviews af bij verhuurders van percelen voor bollenteelt. Het gaat om akkerbouwers en melkveehouders, aan wie wordt gevraagd naar hun wensen en belangen voor de komende 10 jaar ten aanzien van het bodembeheer door de bollentelers. Daarnaast worden ook enkele adviseurs geïnterviewd.
Op basis van hun onderzoekrapporteren de studenten welke invloed trends en ontwikkelingen in de omgevinghebben (o.a. klimaatverandering, maatschappelijke acceptatie en regelgeving) op het bodembeheer. Daaruit leiden ze af wat dit betekent voor de verhuur van land aan bollentelers en onder welke voorwaarden bolgewassen in de toekomst nog passen in de bouwplannen. Uiteindelijk zullen de studenten aanbevelingen doenover hoe een bollenteler (huurder) zich het beste kan voorbereiden voor de toekomst.
Deze minoropdracht wordt uitgevoerd samen met de PPS-Bollen, Bodem & Aaltjes. De studenten werken samen met debetrokken onderzoeker van Wageningen UR en benaderen agrarische ondernemers uit hun eigen netwerk.
© 2022 COE Groen